Meer weten? Bel

Aluminium

Aluminium

Aluminium is een buigzaam zilverwit hoofdgroepmetaal. Het is een goede geleider en bijzonder licht in gewicht vergeleken met andere metalen. Zo is het bijvoorbeeld 60% lichter dan ijzer. Toch is het een sterk materiaal, dat corrosiebestendig is en niet roest. Het leent zich goed om te verspanen vanwege de goede buigzaamheid.

Eigenschappen van aluminium

Aluminium is een bijzonder sterk, maar buigzaam materiaal en bovendien vele malen lichter in gewicht dan andere metaalsoorten. Daarom wordt het veel gebruikt in de auto- en vliegtuigindustrie. Aluminium heeft een soortelijk gewicht van 2.702 kilo per kubieke meter. Het smeltpunt ligt op 660 graden Celsius en het kookpunt op 2.467 graden Celsius. De hardheid verandert bij verhitting, waardoor het minder geschikt is als materiaal voor motoren. Het is niet magnetisch.

Het materiaal is bestand tegen allerlei invloeden van buitenaf, omdat er een dun laagje geoxideerde aluminium voor bescherming zorgt. Dankzij dit oxidelaagje is aluminium stabiel aan water en lucht, maar het geeft het metaal een ook doffe uitstraling. Ook zorgt het ervoor dat het niet roest of ontvlambaar reageert op andere stoffen. Vanwege deze corrosiebestendigheid wordt het ook veel gebruikt als anode, een hulpmiddel om reactie met water of lucht tegen te gaan, voor andere metaalsoorten. Aluminium wordt daarom veel aangebracht als beschermlaag bij de scheepvaartindustrie om slijtage van de delen onder water tegen te gaan.

Aluminium winnen

In vergelijking met andere metaalsoorten is aluminium pas relatief kort op grote schaal in gebruik. De techniek om bruikbare aluminium te verkrijgen is pas in 1886 ontdekt. Via elektrolyse kon men toen aluminium scheiden van aluminiumoxide. Aluminium bevindt zich in de aardkorst, maar is lastig te ontwaren omdat het niet in pure vorm voorkomt. Mede daarom is het pas laat ontdekt.

Aluminium is niet heel zeldzaam, maar het vergt veel inspanning om het uit erts te winnen. Het komt bijvoorbeeld in klei voor, maar in zulke kleine hoeveelheden dat het nauwelijks de kosten en moeite loont om het daaruit te halen. De grootste bron van aluminium is bauxiet, een mineraalerts dat veel voorkomt in Australië maar ook bijvoorbeeld in Suriname. Om aluminium te winnen moet je het scheiden van de andere stoffen in het bauxiet. Hier komt een elektrolyseproces aan te pas. Dit proces is arbeidsintensief en kost veel energie. Het is daarom niet heel milieuvriendelijk om aluminium te produceren. Het grote voordeel van aluminium is dat het wel 100% recyclebaar is zonder aan kwaliteit in te boeten. Het kan goed omgesmolten worden en dat bespaart juist weer kosten. Als materiaalsoort is het daarom toch goedkoper dan andere metalen zoals koper en brons.

Toepassingen van aluminium

Aluminium wordt heel breed toegepast, ook in producten waar je het niet zo snel zou verwachten.

Huis-tuin- en keukenmateriaal

Aluminium wordt heel breed toegepast, ook in producten waar je het niet zo snel zou verwachten.

Huis-tuin- en keukenmateriaal

Iedereen kent aluminium wel van de warmhoudfolie in de keuken, maar ook andere huishoudelijke items zoals strijkijzers, pannen en bestek. Daarnaast komt het veel in verpakkingen voor. Lichtgewicht maar toch stevig en roestvrij is het ook ideaal voor tentstokken, klapstoelen en allerlei gereedschap. Ook bij meubels vind je veel gebruik van aluminium, zoals in bankstellen, kasten, tafels, stoelen en bedden. Minder voor de hand liggend is de toepassing in cosmetische producten: bijna alle anti-transpiranten bevatten bijvoorbeeld aluminium. Het maakt de huid namelijk heel zuur, waardoor bacteriën minder kans krijgen om te groeien en er dus geen nare zweetgeur ontstaat.

Perfect voor transport

Door de bijzondere combinatie van eigenschappen is het een populair materiaal voor schepen, jachten, raketten en andere ruimtevaartuigen, vliegtuigen, treinen, fietsen en auto’s.

Brandbare eigenschappen

In combinatie met kwikzouten oxideert aluminium wel aan de lucht en vliegt het in brand. Juist vanwege die eigenschap wordt het gebruikt in vuurwerk en raketbrandstof.

Goede geleider

Aluminium is een uitstekende geleider van elektriciteit. Het wordt dus ook gebruikt voor bliksemafleiders, antennes en hoogspanningsleidingen.

Sterk bouwmateriaal

Duurzaam en sterk leent aluminium zich goed voor allerlei producten in de constructiebouw. Denk maar aan deuren, daken, kozijnen en gevels, maar ook bijvoorbeeld ladders en steigers.

Er zijn vele bewerkingstechnieken mogelijk, juist omdat aluminium zo’n veelzijdig materiaal is. Marvo biedt verschillende toepassingstechnieken, zoals frezen, anodiseren en cnc werkbankdraaien voor precisiewerk.

Deel dit bericht via Social Media