EDM of in gewoon Nederlands, vonkverspanen, is een niet-traditionele verspaningstechniek waarbij met een elektrode vonken worden ontladen op een materiaal om delen weg te halen. Er wordt geen mechanische druk uitgeoefend op het materiaal, daarom wordt vonkverspanen als niet-traditioneel gezien. EDM is bijzonder goed geschikt voor harde materialen als titanium of om moeilijke vormen te maken die niet lukken met frezen.
Hoe werkt vonkverspanen?
Bij EDM wordt gebruik gemaakt van een elektrode. Dat is een geleider die contact maakt met een niet-metalen deel van het circuit. Het materiaal moet in een badje van niet-geleidende olie gelegd worden. Dit moet omdat de temperaturen als gevolg van de vonken zeer hoog kunnen oplopen. Terwijl de elektrode net boven het materiaal hangt, geeft het vonken af. Deze tussenruimte is niet meer dan de dikte van een menselijke haar. Maar deze ruimte is nodig om de vonken te kunnen controleren. Met één enkele vonk wordt bijna geen materiaal verwijderd. Bedenk wel, dat er per seconde meer dan 100.000 ontladingen zijn. Door de snelle vonken achter elkaar smelt je als het ware delen van het materiaal weg. De spanen – het afval – spoelen weg in de niet-geleidende olie.
EDM op CNC-machines
Vonkverspanen leent zich bij uitstek voor gebruik in Computer Numerical Control-machines (CNC) gezien de precisie die behaald kan worden. Op zo’n machine zijn enkele parameters belangrijk om in te stellen. Je kiest tussen veel of weinig energietoevoer naar de elektrode. Veel energie betekent een ruwer oppervlak op het eindresultaat. Ook met de pulstijd kan gevarieerd worden. Pulstijd betekent frequentie van de vonkoverslag; hoe vaak achter elkaar geeft de elektrode vonken af. Vonkverspanen is uiterst nauwkeurig, tot slechts een halve micrometer afwijking.
Wanneer is vonkverspanen goed om te gebruiken?
Vonkverspanen is juist geschikt voor materialen die geleiden. Daarom is het mogelijk om elementen als wolfraamcarbide en titaan, die moeilijk te verspanen zijn met reguliere methodes, te bewerken. De bewerking zelf is subtieler dan andere verspaningstechnieken. Dit komt omdat er geen aanraking is tussen het werkstuk en de elektrode. Al die precisie komt wel met een keerzijde; EDM is een langzaam en energierovend proces. En ook de elektrode is aan slijtage onderhevig. Deze moet dan ook periodiek vervangen worden. Natuurlijk weten de machine-instellers van Marvo hiermee om te gaan. Ervaring en kennis is wat waard. Neem contact op met Marvo voor uw serie verspaande onderdelen. Een offerte is altijd vrijblijvend.