Roestvast door oxidelaag
Niet altijd roestvrij
Ondanks de naam kan rvs echter wel degelijk roesten. Als je rvs gaat bewerken, bijvoorbeeld door het te lassen, buigen of verspanen, kan het beschermende oxidelaagje wel worden aangetast. Ook is er soms sprake van verontreiniging, waarbij het staal in aanraking komt met materialen die wel kunnen roesten bijvoorbeeld. Of als het in contact komt met sommige chlorides. Dit is te voorkomen door het te beitsen, ofwel een speciale manier van chemisch reinigen en beschermen.
Bewerking van rvs
Door het hoge gehalte koolstof laat rvs zich moeilijker bewerken. De hoeveelheid koolstof bepaalt immers de hardheid van het staal. Harder staal is breekbaarder en minder makkelijk te vervormen. De verspaanbaarheid wordt bepaald door het toevoegen van andere elementen. Deze mix bepaalt het soort rvs, al naar gelang de benodigde eigenschappen. Lassen, frezen, knippen, buigen etc is na de toevoeging van verschillende andere elementen prima mogelijk.
Eigenschappen
Rvs is slijtvast, taai, sterk, goed reinigbaar, duurzaam en hittebestendig. Het laat zich goed glad polijsten en biedt weinig overlevingskans voor micro-organismen. Coating is niet goed mogelijk door de lage hechtingskwaliteiten. Het is wel een kostbaarder metaal, juist omdat de productie ervan vrij arbeidsintensief is.
Een veel geproduceerde legering van rvs is 18 chroom en 8 nikkel. Deze combinatie van chroom, nikkel en koolstof (18% chroom, 8% nikkel en maximaal 0,15% koolstof) is goed lasbaar en wordt veel toegepast bij gebruiksvoorwerpen. Het heeft een hoge hittebestendigheid en een zwakke magneetkracht.
Een lager chroompercentage en de toevoeging van het element molybdeen zorgt voor een corrosiebestendiger maar kostbaarder resultaat. Door molybdeen toe te voegen wordt het staal ook minder vatbaar voor de agressieve werking van chlorides. Er is dan minder kans op de zogenaamde putvorming aan het oppervlak.