Een CNC frezer is een freesbank die met behulp van het gereedschap, in dit geval de frees, materiaal wegslaat met een roterende beweging. Een frees is een cilindervormig instrument met scherpe uitstekende snijvlakken die happen uit het materiaal nemen. Bij een freesbank draait het gereedschap, in tegenstelling tot een draaibank, waarin het te bewerken onderdeel ronddraait en de beitel stilstaat.
De freesmachine wordt computergestuurd aangedreven, vandaar de naam CNC (Computer Numerical Control). Frezen is een voorbeeld van een verspanen. Verspanen is materiaal bewerken door delen van het onderdeel te verwijderen waardoor spanen (afval) ontstaan. Het eindproduct neemt stukje bij beetje vorm.
Verschillende soorten CNC frezen
Er zijn 4 soorten freesbewegingen:
vlakfrezen: het frezen van platte oppervlakken. De frees staat loodrecht op het materiaaloppervlak. Vlakfrezen zorgt voor een glad eindresultaat. De meest voorkomende beweging.
plaatfrezen: vlakfrezen maar dan met de frees evenwijdig tot het oppervlak. De operatie verloopt in stappen, niet in één doorlopende beweging.
hoekfrezen: de frees staat op een hoek tot het materiaal, en freest twee oppervlakken tegelijk om een hoek van 90 graden te krijgen.
Vormfrezen, contourfrezen: frezen op onregelmatige oppervlakken, bijvoorbeeld gedeeltelijk gebogen en rechte stukken. Het freesgereedschap is op maat gemaakt voor de klus. Hierdoor is de snelheid 20 tot 30% lager.
Hoe diep kun je frezen met een CNC machine?
Frezen, en verspanen in het algemeen, is precisiewerk. Voordat men aan een klus begint, berekent de CNC machine insteller de bewegingen voor om precies te weten wat het effect op het materiaal zal zijn. Voor dit blog zullen we de uitleg simpel en begrijpbaar houden voor de leek.
Twee definities zijn belangrijk om te weten hoe diep je kunt frezen:
de Radiale Snijdiepte (haaks op de as) -> van rechts naar links gezien, hoe groot is de hap die de frees uit het materiaal neemt
de Axiale Snijdiepte (in de lengte van de as) -> van boven naar beneden gezien, hoe diep gaat de frees het materiaal in
Afhankelijk van het stadium van het freesproces, bepaalt de machine insteller hoe ruw of precies er verspaant wordt. Als er in het begin een groot deel van het materiaal weggehaalt moet worden, dan zal de CNC machine eerst ruw frezen. Dit wil zeggen dat 30 tot 50% van de diameter (radiaal gezien) van de frees contact maakt met het materiaal.
Echter, later in het proces, als de finishing touches op het materiaal worden aangebracht, maakt de frees slechts voor 3 tot 5% contact. In deze afwerkende fase is de Radiale Snijdiepte heel gering. Axiaal gezien kan er nog steeds veel contact zijn, het gaat erom dat de frees het oppervlak licht toucheert.
CNC frezen door professionals
Bovenstaande uitleg is een gigantische vereenvoudiging van CNC frezen. In werkelijkheid komen er veel wiskundige formules aan te pas en is de machine insteller continu kwaliteitscontroles aan het uitvoeren. Voor allerlei toepassingen is frezen dé uitkomst om een mooi eindresultaat te bereiken. De specialisten van Marvo weten aan elk project wel een mouw te passen. U geeft uw wensen op en Marvo doet het verdere denkwerk. De geavanceerde CNC draai- en freesbanken van Marvo kunnen elk project aan. Belt of mailt u met Marvo B.V. voor een offerte of andere vraag die u heeft.